Kondombruk – En guide til sikker sex

Kondomet er en viktig del av seksuell helse, og riktig bruk er avgjørende for å beskytte deg selv og partneren din mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og uønskede graviditeter. I dette innlegget skal vi utforske trinnene for riktig kondombruk, samt hvorfor det er så viktig å følge dem nøye.

1: Velg riktig kondom

Før du begynner, må du sørge for å velge riktig kondom. Kondomer kommer i forskjellige størrelser og materialer. Det er viktig å finne en som passer deg godt og føles komfortabel. De fleste kondomer er laget av latex, men det finnes også alternativer for de med latexallergi, som polyuretan eller lam.

2: Sjekk kondomets utløpsdato

Før du åpner kondomemballasjen, bør du sjekke utløpsdatoen på baksiden. Å bruke et kondom som har gått ut på dato kan redusere dets effektivitet, så vær nøye med denne detaljen.

3: Åpne kondomet forsiktig

Når du er klar til å bruke kondomet, må du åpne emballasjen forsiktig. Unngå bruk av skarpe gjenstander som kan skade kondomet, som saks eller tenner. Ta tak i kondomet forsiktig for å unngå rifter eller tårer.

4: Rull kondomet på riktig måte

Dette er et viktig trinn. Plasser kondomet på tuppen av den erigerte penisen før du begynner samleie. Hold tuppen av kondomet mellom tommel og pekefinger for å forhindre luftbobler og for å gi plass til sæd. Deretter ruller du kondomet forsiktig nedover penisens lengde med den andre hånden. Pass på å rulle det helt ned, slik at det dekker hele penis.

5: Etter samleie

Etter samleie og orgasme, er det viktig å trekke deg forsiktig ut av partneren din mens du fortsatt er erigert. Hold fast i kondomet ved basen for å forhindre at det sklir av mens penis blir mindre. Fjern kondomet forsiktig, bind en knute i åpningen for å forhindre lekkasje, og kast det deretter i en søppelbøtte. Ikke kast det i toalettet, da det kan tette rør.

Riktig bruk av kondom er en enkel, men effektiv måte å beskytte deg selv og partneren din mot SOI og uønskede graviditeter. Å følge disse trinnene nøye kan bidra til å opprettholde god seksuell helse og trygghet.